Program 2016

Dag 1 – FILMMAKER THURSDAY

17:00-19:00 – Meet the Filmmaker

Vad är en ”million dollar shot” i en dokumentärfilm? Vilken roll har filmmusiken för en filmberättelse? Filmare Fadumo Hussein och Sharmarke Absuge från YouthPlay tar upp de brännande frågor som varje ung filmare vill veta svar på med filmarna Ahang Bashi/Skörheten, Ahmed Abdullahi/Jag är Dublin, Moa Kjellstrand och Roxane von Gerber /Hotell Kristineberg och musikskaparen Kicki Halmos/Martha & Niki.

Samtalet förs av filmarna Fadumo Hussein och Sharmarke Absuge

Dag 2 – FUTURE FRIDAY

15:00-18:00 – Drop-in workshops

Prova på olika aktiviteter med Reactors och bibliotekets personal! Gör screentryck på t-shirts och väskor, skapa egna pins och spela trummor. Du kan också testa på nya dataspel med Vic Bassey från spelstudion Might and Delight och Mehmet Eker/Reactor.

16:30-18:00 – Ortens filmer presenterar…

Här presenteras nya filmer från unga i orten och publiken ges möjlighet att rösta på sin favorit. Biostämning utlovas med popcorn, läsk och godis! Missa inte chansen att rösta och påverka vilken film som får representera Järva andan 2016!

Värd: Sharmarke Absuge

18:00-19:00 – Creative Future – Seminarium om framtidsjobb

Hur ser framtidens jobb ut? Samtal om framtidens kreativa yrken och arbetsplatser i Sverige och världen år 2020+! Vilka råd och tips kan unga få inför framtiden?

I panelen får vi höra senaste nytt från Zahra Abdulla/Youthplay, Rebecca Forsberg/RATS Teater-Stockholms Universitet, Robin Harms Oredsson/Betahaus, Vic Bassey/Might and Delight, Anna Persson/Ölands Folkhögskola.

Samtalet leds av Ifraa Muhiydun/YouthPlay och Wendy Francis/Arga Flickor

19:00-21:00- Live Sessions – musik, poesi, storytelling

Unga talanger från Järvaområdet intar scenen för att skapa en magisk kväll med gemenskap, kärlek och inspiration. Kom och lyssna på Amanda, Sibon Kabir, Nawroz Zakholy, Laura, Dyanne Leon och New Stock City och chilla till Reactors Dj Familymans sköna LPs. Titta på artisternas videohälsning.

Kvällens konferencier är ingen annan än ortens favorit stand-up komiker Melody Farshin som leder kvällen med Reactors ungdomscoach Nefel Güneri!

Tips! Ladda ner Exil-app å gå poesivandring i Gallerian, alla fyra dagar guidade visningar kl.16

Dag 3 – ACTIVE SATURDAY

13:00-17:00 – Lokalt producerat videodrama med efterföljande workshop        

Vi startar lördagen med en bang genom att visa, för allra första gången, framför publik det tragikomiska videodramat “Älska/Fuck Sverige” av Johanna Tysk. Johanna är själv uppväxt i Tensta och har fått första handsupplevelser av den infekterade integrationsdebatten och de  utmanings som gryr under ytan. Genom att skapa en surrealistisk enmans-show, där hon spelar samtliga roller själv, låter hon alla sidor i debatten få träffas i en uppgörelse  som Sverige aldrig tidigare skådat!

OBS! Showen pågår under under två timmar sedan kommer det att finnas möjlighet att stanna kvar och prata med regissören och delta i en workshop med en problemslösningsexpert.

15:00-17:00 – Drop-in Workshops

Reactors och bibliotekets personal välkomnar dig att prova på i olika workshops.
Testa DJ skills, nagelkonst, tröjtryck och pins och trummor! Är du själv sugen på att göra ett events så finns ungdomar på plats som kan visa hur man gör.

17:30-18:00  – ÖFA-Danceoke

DANCEOKE är som karaoke, men istället for att sjunga med dansar alla med till olika musikvideos. Istället för att betrakta någon som uppträder vill ÖFA- kollektivtet att alla ska få ha kul och dansa tillsammans. Detta kan lätt vara helgens mest överraskande programpunkt och kanske även roligaste. Om du aldrig har varit med om en danceeoke får du inte missa detta tillfälle. Mycket skratt och groove wibes utlovas!   

18:00-20:00  – Förvaret: Film & Samtal   

Anna Persson och Sami Hsini visar sin dokumentärfilm ”Förvaret” som har väckt stor debatt i media och tog hem Guldbaggen för bästa dokumentärfilm 2015.

Efter visningen kör vi ett Q&A med förra årets Järvaplayfestival-vinnare Sara el Kelany.

19:30-20:30 – Prisutdelningsceremoni till Ortens Bästa film 2016

Järvaplays filmpris går till… Här blir det dags för festivalens pirrigaste stund då både juryns och publikens pris kommer att presenteras och några fina presentpaket från våra samarbetspartners delas ut till årets vinnare.

Priset delas ut av förra året Järvaplay vinnare Sara el Keleny och årets jurymedlem Anna Person!

Dag 4 – LAZY SUNDAY 

Vi bjuder er grymma, inspirerande och tankeväckande filmer som visas i bibliotekets Black Box. Dessutom bjuder vi publiken på tilltugg, kalla drycker och nåt sött inför varje filmvisning för den ultimata filmupplevelsen!

13:00-14:00  – Hotell Kristineberg

År 2012 bor de unga filmarna Moa och Roxane i en lägenhet i Kristineberg. Ett par minuter därifrån ligger ett övergivet hotell och fulla av nyfikenhet tar de sin kamera och går dit i tron att det står tomt. Det gör det inte, ett femtiotal personer har gjort Hotell Kristineberg till sin tillfälliga bostad och innanför de trasiga fönstern lär filmarna känna ett par i deras ålder, Emelie och David. I filmen får vi följa med in i en värld av missbruk och rotlöshet på Stockholms gator.

Regissörer: Moa Kjellstrand och Roxane von Gerber

14:15 -16:45  – Jag är Dublin

Ahmed lever gömd i Sverige efter att ha flytt från Somalia. Han har varit i Europa i sex år. När Ahmed kom till den italienska ön Lampedusa med en överfylld liten båt tvingades han lämna fingeravtryck. I det ögonblicket blev han ett så kallat ”Dublinfall”. Enligt EU:s Dublinförordning kan han bara söka asyl i det första landet i Europa som han kommer till. Han försökte ta bort huden på sina fingertoppar med rakhyvel i hopp om att inte kunna hittas i EU:s databaser. Men han hittades och har fått avslag både i Sverige och i Finland.

Regissörer: Sharmarke Binyusuf, David Aronowitsch, Ahmed Abdullahi och Anna Persson

17:00-18:00 – Revolution Poetry

Revolution Poetry är ett poesikollektiv och nätverk som med spoken word skapar en scen för marginaliserade röster från Stockholms förorter. De arbetar kulturpolitiskt för att skapa en förändring som bottnar i deras vardag och verklighet. De har lyckats leva och överleva. De har vuxit sig starka på Stockholms stora och små scener med kraftfull spoken word. Nu ska färden fortsätta, men åt vilket håll? Och vad är nästa steg?

Regissör: Magnus Johansson

19:00-20:30  –  Martha &  Niki

Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna tävlingen ”Juste Debout” i Paris – det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare. Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen och till varandra. Om önskningar och längtan, om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Regissör och manus: Tora Mkandawire Mårtens

Tips! Ladda ner Exil-app å gå poesivandring i Gallerian, alla fyra dagar guidade visningar kl.16