Festivalens bästa film 2016

Filmen 179:an – NÄSTA STATION, SEGREGATION är vinnaren av årets Järvaplay festival. Fadumo Husseins film vann både publikens och juryns pris. Men alla filmer blev varmt emottagna av publiken och intresset har redan kommit från flera håll för reprisvisningar av festivalfilmerna.

Juryns motivering lyder:

”Med mobilkamera som verktyg för demokrati och delaktighet lyser filmaren på ett rå och omtalande sätt ljuset på fördomar och orättvisor i en delad stad. Filmaren dokumenterar det som så många upplever i vardagen, men som sällan kommer upp till ytan genom en modig, utelämnande och personlig berättelse. Här suddas gränserna mellan rollen som dokumentärfilmare, medmänniska och medborgare och berikar varandra.

Filmaren ställer frågor om uppenbara skillnader i hur passagerare i Stockholms lokaltrafik behandlas olika beroende på stadsdel. Med filmarens egna ord ”Du jobbar hos oss förresten”, till ordningsvakterna som släpar in en kille i ett rum på tunnelbanestationen, formulerar Fadume Hussein varför filmen är så viktig. Vi måste själva granska dem som har våldsmonopol, och som faktiskt jobbar på uppdrag av oss, och vars syfte borde vara att skydda oss alla. Inte tvärtom.

Priset går till 179:an – Nästa station, segregation!”

Stort grattis Fadumo!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s