Kom, stötta & älska din favorit ortens film!

Ortens filmer är festivalens juvel!  Vi visar lokal och ung film som hela Stockholm kan vara stolt över. Ni kommer också kunna rösta på er favoritfilm och se till att era favoriter får extra skjuts i sitt filmskapande men också hjälpa filmerna få vidare spridning på andra scener som DocLounge!

För att få ett smakprov på vad ni kan förvänta er för filmer kan ni kolla in förra årets vinnare: Min vän Iliad.

I år har vi även världen bästa jury från SVT, UR, Stockmotion festival, DocLounge och Ölands folkhögskola som har väntat pirrigt in på de tävlande bidragen. Läs mer om dem här.

HÄR är årets filmbidrag: 

Screen Shot 2016-06-01 at 12.10.55

KISTA BIBLIOTEK – VÄRLDENS BÄSTA! av Youthplay

Detta är en liten hyllning till Kista Bibliotek som gjordes av några undkomma som verkligen älskar att vara där. När biblioteket vann priset för världens bästa biblioteket så gav de denna film som en mycket uppskattad gåva till biblioteket!


Screen Shot 2016-06-01 at 12.20.05

STOCKHOLMS BEKÄNNELSER med Amanda Nilsson av Rosanna Sandberg

Rosanna tar oss på en resa i ett klipp och nästan i en anda. När dikt och film möts meningar byggs upp under en process och känslan bakom någons åsikt kan vara så kraftfullt.

– Yttrande friheten är något av det viktigaste vi har och det är något jag alltid siktar mot att alla ska ha rätten att tala för sig. Jag ville lyfta detta till ett högre plan, jag ville samla en stad för yttrande friheten från orten, till innerstan, till landet. Jag vill ge så många som möjligt en röst, en chans att ta sina åsikter ett trappsteg upp, att få visa sin styrka för andra, förklarar Rosanna.

En poet, en film… Kortfilmen är en födelse till en serie av “Stockholms bekännelser”.


Screen Shot 2016-06-01 at 12.24.45

10 SYRAIN POUNDS av Kinda Kreidi

Det krig i Syrien och allt har blivit dyrt. En liten flicka kommer undan krigets våndor genom att måla. Men kritorna har tagit slut och flickan har bara 10 pund kvar att köpa kritor för. Kommer hon lyckas få köpa kritor eller blir tvungen att möta en verklighet död, bomber och granater?  Filmen är inspelad mitt i kriget på en videokamera och klippt under några få timmar då elektriciteten var igång. Filmaren Kinda vill förmedla skönheten av våra drömmar och vikten av att skydda dem. Eller i henne egna ord: ”Just to say our dreams are so expensive for us, we will try to protect them no matter what.”


Screen Shot 2016-06-01 at 12.23.35

179:an – NÄSTA STATION, SEGREGATION av Fadumo Hussein

Allt började med en nyfikenhet för hur lokaltrafiken fungerar i Järvaområdet, särskilt i förhållande till linjen 179. Med mobilen i handen ville Fadumo visa de saker som inte kändes helt rätt särskilt med hur ordningsvakterna behandlar folk som går på och av bussarna. Men även hon blev chockad över vad som hände sen, då hon själv blev måltavla för att hon filmade personalen under en av deras biljettkontroller.

– Det pågår en särbehandlar av våra områden och det är ingen som kontrollerar eller ifrågasätter det.  Därför hoppas jag att filmen kommer att inspirera alla att börja filma det som händer med sina mobiler. Det är ett viktigt verktyg för oss att visa på som är fel och ingripa i det som händer, berättar filmaren.


Screen Shot 2016-06-01 at 12.22.46

SKILDA VÄRLDAR av Filmsommar 2.0

”Skilda Världar” är en film om fördomar. Mer behöver inte berättas om filmen, den berättar sig självt.
Fryshuset Filmsommar 2.0:
Vi har skapat en plattform för och av unga, med olika erfarenheter och bakgrunder, där de får möjlighet att mötas och göra sina röster hörda, i ett positivt och kreativt sammanhang. Genom att reflektera kring och analysera mediala normer uppmuntrades ungdomarna till att tänja på gränserna. Berättelser är en spegling av deras nutid och vårt samhälle. Projektet bestod av totalt 6 workshops (1 workshop=1 vecka) som generade 6 korta filmer. 


Screen Shot 2016-06-01 at 12.15.56

HERADI RASHIDI av Nayef Ghoul 

”Heradi Rashidi” är en porträtt av fotbollsspelaren Heradi och hans passon och talang för fotboll. I denna dokumentärfilm får vi ta del av Heradis fotbollskarriär samt hans framtids drömmar. Vi följer hans resa från Södertälje FK till Dalkurd FF. Genom film har Nayef själv blivit inspirerad av Heradi som har varit han vän sen barnsben:

– Mitt budskap som jag vill förmedla till publiken är att inget är omöjligt. Samtidigt så finns en undangömd historia som många inte känner till, som min och Heradis vänskap sedan tidigare och hur hela dokumentären gick ut på att lyfta upp varandra, något jag skulle vilja förmedla: att folk i förorten har potential och kan stärka varandra genom den erfarenhet och potential som finns. Jag vill också även höja ribban för Svensk sportdokumentär och visa att fotbollsspelare behöver uppmärksammas mer, precis som man gjorde med Zlatan innan han blev erkänd som fotbollsproffs.


Screen Shot 2016-06-01 at 12.19.23

ETT LIV INGEN VET OM av Rasha Yusef

Vad händer om man blir mobbad om man är annorlunda än alla andra. Detta är vad Rasha har gjort en film om:

– Jag skapade denna film för jag ville väcka lite tankar angående transfobi och att alla inte har det så enkelt som man tror. Bara för att man ser sig själv som en annan person, så betyder inte det att man är mindre värd än andra människor. Alla är lika värda, bara för att man tycker om ett speciellt kön så ska man inte bli nedtryckt eller ens bli ifrågasatt. ”Behandla folk så som du vill bli behandlad” är vad jag alltid säger!


Screen Shot 2016-06-01 at 12.22.24

VRÄKNINGEN av Filmsommar 2.0

”Vräkningen” är en mockumentär (fake-dokumentär) som vill belysa de vräkningar som sker och har skett av familjer i Tensta, men även i andra utsatta bostadsområde, genom en parallell verklighet och en gnutta humor.


När? 2 juni, TORSDAG  kl.19:00-21:00

Var? Kista Bilbliotek, Black Boxen 

Ortens filmer är ett samarbete med ungdomsföreningen Youthplay från Järvaområdet vars huvudsyfte är att stötta andra ungdomar i sitt medieskapande.

 

2 kommentarer Lägg till

  1. drsanaheco skriver:

    Så pepp på att se alla filmer! Vad glad jag blir att sådan festival finns till! Bra jobbat!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s